21 Temmuz 2012 Cumartesi

Politikada "Marc"a - Marc Jacobs

   Dün dünyaca ünlü dergilerden biri olan Vogue'a göz atarken ilginç bir detayla karşılaştım. Marc Jacobs markasının baş tasarımcısı ve sahibi olan Marc Jacobs, modacı kimliğinin yanı sıra aktif siyasetle ilgilenen insanlardan biriymiş. Jacobs'un moda konusundaki başarısı hakkında konuşmaya sanırım gerek yok lâkin kendisi tasarım dünyasının duayenlerinden. Tasarımcılığı kadar siyasette de başarılı olduğunu öğrendiğim Jacobs, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyalarıyla yakından ilgileniyormuş. Gaylerin evlilik hakkı konusunda duyarlılığı da göze çarpıyor Jacobs'ın. (Kendisi de gay olduğu için sanırım )



Marc'ın moda nakışlı aktif siyasetçiliği yeni bir akımın öncüsü olursa şaşırmam. Keza günümüzde siyaset ve moda bana göre genel hatlarıyla birbirlerine benzeyen iki olgudur. Bu nedenle modanın öncülerini siyasette görmek bize hoş bir görüntü sunabilir. En azından şık giyimli siyasiler görebiliriz :)

19 Temmuz 2012 Perşembe

Dünya'nın en pahalı 49. şehrinden selamlıyorum sizleri :)

   Malumunuz efendim globalleşen ve hızla gelişen bir dünyanın hepimiz küçük birer parçasıyız. Yaşadığımız ülkeler ve şehirler de her sene yaşam standartlarının maliyetlerine göre pahalı-ucuz diye sıralanıyor. The Guardian gazetesinin 2012 istatistiklerine göre şu anda içinde bulunduğum şehir yani Bakü dünyanın en pahalı 49. şehri seçilmiş. Açıkçası yılın büyük kısmını İstanbul'da geçiren biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki liste pek inandırıcı gelmedi bana. Ulaşımdan gıdaya, iletişimden eğitime geniş yelpazede bakarsak duruma bence İstanbul Bakü'yü fazlasıyla sollar :) Her neyse şimdi sizlere dünyanın en pahalı şehirlerinden biraz bilgi verelim o zaman :)


   The Guardian listesinin Nirvana'sına Japonları yerleştirmiş. Japonya'nın başkenti Tokyo dünyanın en pahalı şehri seçilmiş. Mmm açıkçası pek ilgimi çeken şehir değil :)


   Gelelim dünyanın en hoş mimari yapılarından bir kaçına ev sahipliği yapan Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'ya. Eski Sovyetlerin de başkentliğini yapmış olan ayrıca pek çok tarihi olaylar yaşamış olan bu kadim şehir istatistiklere göre dünyanın en pahalı 4. şehri seçilmiş. 


   Bakın burada neresi vaaaaar? :) Rüya şehirlerden New York. ABD'nin başkentinden daha çok tanınan şehri olan New York dünyanın en pahalı 33. şehri seçildi. Bakü geçememiş New York'u :)


Uzak Doğu'dan gelen bir moda rüzgarı - Jason Wu

   Kıyafetler, takılar, ayakkabılar, saç stillerimiz, yediklerimiz ve içtiklerimiz... Aslında saydığım tüm bunlar hayatımızın vazgeçilmez birer parçası olmakla beraber "MODA" denilen akımın da içeriğidir. Moda denince akla aslında ilk gelen kıyafetlerimiz ve tabii ki onların yaratıcıları olan sihirli ellerdir. Bu sihirli ellerden günümüzde henüz çok genç olmasına bakmayarak büyük başarı sağlayabilmiş olan Tayvan asıllı modacı Jason Wu'yu mercek altına alacağız bu defa. Wu, Tayvan asıllı aileden gelmiş olmakla beraber henüz 30 yaşında olan genç ve başarılı bir dizaynerdir. Bu genç adamın tasarımları ana vatanı olan Uzak Doğu'yla büyüdüğü Batı medeniyetinin izlerini aynı anda taşıyabilmektedir. Belki de bu sebeple en önemli müşterisi ABD'nin First Lady'si Michelle Obama'dır. Kariyerinin patlama noktasını Bayan Obama'yla yapan genç adam şimdilerde objektifleri üstüne çekmeyi rahatlıkla başarabilmektedir. 






17 Temmuz 2012 Salı

İçeri Şehir - İçəri Şəhər - Old City

Bu sefer sizler için tarihi dokusuyla göz dolduran Bakü'nün incisi diyebileceğimiz bir mekanda hoş anlar yakalamaya çalıştım :) Açıkçası gittiğim bu yeri hayatımda bu şekil detaylı gezmişliğim yoktu, bir taraftan gezerken bir taraftan da hoş kareler çekmeye çalıştım :) İşte bu sefer sizi İçeri Şehir turuna çıkartıyorum, kemerlerinizi bağlayın :)

 Nerd Evi yani Türkçe karşılığını söylemek gerekirse Tavla Evi, içeri bir göz attığımda iki kişilik küçük küçük masalar ve tabureler gözüme çarptı. Sanırım tavla oynamak isteyenlerin favori mekanı burası:)
 İçeri Şehir'in yüzlerce yıllık merdivenleri ve yapıları
 Birileri yukarı mı bakıyor ne? :)
İşin doğrusu bu heykel ve alttaki iki kalecik resmi İçeri Şehir'in hemen dışında kalıyor. Ancak çok hoşuma gittiği için paylaşmak istedim:) Minyatür kaleler Bakü'nün sembollerinden biri olan Kız Kalesi'ne ait olmakla beraber her biri farklı ülkelerden olan ressamlarca birer sanat eserine dönüştürülmüştür.

 Bu eserin ressamı Azerbaycanlı Anar Hüseynzade'dir.
 Dikkatimi çeken bir diğer eser ise meğer Türk ressam Neslihan Nebioğlu'na aitmiş. Bu eserde Kız Kulesi'nin silüetini Kız Kalesi'ne resmeden ressam oldukça başarı almışa benziyor :)


 Bu tarihin izlerini üzerinde taşıyan kapıya tek kelimeyle hayran kaldım...
 Flying Carpets :)
 Bana gezintimden ufak bir hatıra :)
 Yanyana dizilmiş bu küçük dükkanlarda antika ve el yapımı halılar göze çarpıyor.
Sıcaktan bunalan kedicik kendini duvar dibine atmış:)

10 Temmuz 2012 Salı

Bakü'den selamlar o zaman :)

   Çok değerli Politikacı Pinky okuyucuları, uzun zamandır ortadan kayboluş sebebimi tek kelimeyle size anlatsam sanırım anlayışla karşılayabilirsiniz :) BAKÜ'deyim ! :) 2 yıldır fırsat bulup gelemediğim ülkeme sonunda ayak bastım ve bastığım andan beri sizler için kendi objektifimden çok hoş kareler yakalamaya ve yenilikleri inceleme fırsatı yakaladım... 2 yılda inanılmaz değişiklikler yaşayan Bakü beni oldukça şaşırttı ve çok da sevindirdi. Özellikle inşaat ve moda alanındaki yenilikler dikkatimi daha çok çekti diyebilirim. Son moda kıyafetlerin süslediği vitrinler, değişik stillerde dikilmiş yeni binalar, restorasyonla hayat bulmuş eski yapılar vs ... Şimdi size bunlardan bir kaç örnek verelim :)


Filarmoniya Bağı'ndan hoş bir yapı  


Gucci :)


Bu binanın şu anda ev olarak kullanıldığını öğrendim ve ufak bir kalp krizi geçirdim :)


Baku Mugham Center


Tam olarak Türkçe karşılığını bilmediğim bir devlet dairesinin binası burası:) 


Hazar Denizi'nin incisi Bakü 


    Burası da bizim Venedik :) Küçük Venedik diye adlandırılan bu yer restorasyondan yeni çıktı:)


Burası Azerbaycan dilinde "Xalça Muzeyi" yani "Halı Müzesi" diye anılan yer. Halılarıyla meşhur Azerbaycan böyle bir müze açarak yerinde bir karar vermiş :)


Burberry ve hoş vitrini 


Burası bir devlet okulu desem bana inanır mısınız bilemedim :)


Yolu karşıya geçmek için kullandığım alt geçitte rastladığım hoş bir eser :)


Kız Kalesi daha nice yüzyıllar Bakü'nün simgesi olarak kalabilmek için tedavi görüyor :)


57.Eurovision Şarkı Yarışması'nın yapıldığı meşhur Crystal Hall da objektifime yakalandı :)


Süs havuzumuz fazla süslü sanki :)


Versace :)


İçeri Şehir Kale duvarları



Eski ve yeni Bakü bir arada bana gülümsediler 





Bayrağımız da bana poz verenler arasında :)


Burası da bir devlet okulu ve aldığım duyumlara göre İlham Aliyev'in okuduğu ilköğretim okuluymuş :) 


Süs havuzlarımızdan bir örnek daha :) 

Bu yazının da sonuna bugünlük geldim :) Bakü'de bulunacağım 2 ay süresinde bol bol resimler paylaşmaya çalışacağım sizlere :)