29 Kasım 2012 Perşembe

Meslek Seçimleri ve Trend Meslekler

   Bugünki konumuz ülkelerin gelecekleri olan insanların yani biz gençlerin meslek seçimleri ve içinde bulunduğumuz yüzyılın trend meslekleri. Meslek, bir kişinin tüm hayatını doğrudan etkileyen faktördür ve tabii ki meslek seçimleri de. Doğru meslek seçimi yapmayan gençler ileride yaşayacakları iş hayatında ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirler. Meslek seçiminde belirli esaslar vardır elbette... Yeteneğin hangi yöne olduğu, görsel-işitsel zekadan hangisinin ağır bastığı ve tabii ki mesleği seçenin isteği. Tüm bu faktörler meslek seçimini doğru yönlendirmek amacıyla ince elenip sık dokunmalıdır. Gelgelelim günümüzde en çok ihtiyaç duyulan ve trend mesleklere. 

   Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan meslekler, ülkelerin ekonomilerinin bağlı olduğu faktörlere göre şekillenmektedir. Mesela bir ülkede otomotiv sanayiisi gelişiyorsa orada o iş üzre teknisyenler ve uzmanlara ihtiyaç duyulur. Aynı şekilde nüfusu hızla artan bir devlette ilk önce doktor, öğretmen, kamu memurları, banka çalışanları vs. Bana göre günümüzde en çok ihtiyaç duyulan meslekler inşaat mühendisleri, mimarlar, halkla ilişkiler uzmanları (Diğer adıyla PR), siyaset bilimciler, teknoloji ve bilgisayar uzmanları, turizm işletmecileri vs.  Her birini ayrı ayrı inceleyelim şimdi :)

   Mimar ve inşaat mühendisleri kalabalıklaşan dünyamızda artan binaların can damarlarıdır. Binalar özellikle deprem bölgelerinde ciddiye alınması gereken, dikkat gerektiren konudur. Uzman ellerden çıkmayan binalar ciddi doğal felaketler yaşandığında istenilmeyen sonuçlara yol açarlar. Bu nedenle özellikle yeteneği bu alana olan gençlere hem aile hem devletlerden destek gelmelidir.

  Halkla ilişkiler uzmanları yani PR'cılar ise gelişen iş alanlarının can damarlarıdırlar. Tanıtım günümüzde bir şirketin veya önem arz eden şahısların bir numaralı varlık sebepleridir. Eğer tanıtım düzgün yapılmazsa ne şirket tanınır ne de var olan şirketler rekabete fazla dayanabilirler.

   Gelelim benim de mesleğim olan siyaset bilimine. Siyaset de devletlerin cam damarlarıdır ve bilgili ellerin elinden çıkmaya mecburdur. E malumunuz günümüzde siyaseti hala kahvehane sohbetiyle karıştıranlar var. Siyaset tarih, coğrafya, iktisat bilgisi talep eden ciddi bir konudur ve halkların varlıklarını doğrudan etkiler. Bu sebeple mutlaka ama mutlaka bu işin uzmanlarınca yapılmalıdır. 

   Günümüzde trend olan bir diğer meslek ise gelişen iş alanı olan turizmin sultanları turizm işletmecileri :) Turizm ne kadar başarılı olursa hem ülkelerin tanınmışlığı artar hem de bireyler için de olağanüstü imkanlar sunulur. E tabii bu da turizm işletmecilerinin ellerinden çıkabilecek olgudur :)

   Bugünki konumuzun da sonuna geldiiiiik, diğer yazılarda görüşmek üzere :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder