30 Ekim 2012 Salı

Büyük Gücün Yeni Seçimleri

   Merhabalar, bugün sizlere uzun süredir verdiğim aradan sonra çok güncel bir konuyla geri dönüş yapıyorum. Konumuz kimilerimizin "süper güç!" olarak nitelediği Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanacak başkanlık seçimi ve iki güçlü adayın eşlerindeki durumlar. 

   Bildiğiniz gibi ABD'de rutin seçimler yaklaşmakta ve adet olduğu üzre yine iki güçlü aday mevcut. Güçlü aday halhazırda başkanlık koltuğunda görevini sürdürmekte olan siyahi lider Barack Obama diğer aday ise nispeten daha zayıf gibi görünen işadamı ve siyasi deneyimlere sahip Mitt Romney'dir. Obama, hem ülkesinde hem de ülkemizin de içinde bulunduğu bölgede Romney'e göre daha çok desteklenen bir aday. Bizim coğrafyamız dahilinde desteklenmesine sebep elbette ABD'nin yumuşayan politikaları sebep olarak gösterilebiliyor. Şimdi biraz yeni aday hakkında bilgi verelim, bakalım büyük güçün sahibi olmaya aday bu özgüvenli şahıs kimmiş. :)

   Mitt Romney 12 Mart 1947 Michigan (Detroit) doğumlu, Obama'ya göre yaşlı diyebileceğimiz balık burcu başarılı bir işadamıdır. Baba Romney, oğul Romney henüz öğrencilik yıllarındayken Michigan valisi olarak 6 yıl süreli görev yapmış ve başarısız bir başkanlık yarışı macerası yaşamıştır. Oğul Romney ise, rakibi Obama gibi mezun olduğu okullardan birisi Harvard'dır. Babasının açtığı siyasi yoldan ilerleyen oğul Romney, 2002 yılında Massachusetts valisi olarak siyasi yaşama resmi olarak adım atmıştır. Kendini hem iş hem siyasi yaşamda bir hayli geliştiren Romney, birikimlerine güvenerek Kasım ayında yapılacak seçimlerde kendini aday olarak ortaya koymuştur. 

   Mitt Romney'in kısa biyografisinden bahsettik. Şimdi de biraz liderlikte aranan bir diğer özellik olan dış görünüşü inceleyelim. Bu orta yaşlı adam aslında yaşına göre oldukça karizma sahibi ve liderlik havasını şimdiden taşımaya başlayan birisi gibi geldi bana aslında. Yüz hatları olarak tipik diyebileceğimiz Amerika'lı görünüşüyle Romney, acaba seçimlerde bunu avantaja çevirebilecek mi?


Babası aslen Meksika kökenli bu beyin bence hiç de fena bir dış görünüşü yok :)

















Başkanlık vaadlerinde bulunduğu her halinden belli aslında

   Gelgelelim yazımızın ikinci konusu olan first lady kısmına. Michelle Obama'ya önceki yazılarımda sık sık yer verdiğimi biliyorsunuzdur elbette. Bu defa ABD'nin yeni first lady'si olmaya aday Bayan Romney'i inceleme altına alalım. Doğrusunu söylemek gerekirse Ann Romney bakımlı olmasına rağmen çok hoş bir bayan değil. First Lady'lerde ilk bakılan husus bilindiği üzre dış görünüşleridir. Özellikle dünyada Kraliçe Rania, Esma Esad, Mehriban Aliyeva gibi örnekler varken Bayan Romney bu sıralamada epey geride kalabilir. Aslen Galler'den olan Ann Romney 16 Nisan 1949 doğumlu Koç burcu bir bayan. Eşi gibi kendisi de Michigan doğumludur. Özellikle kampanyalarında eşine çok fazla destek olduğu gözlerden kaçmıyor. Dikkatimi çeken bir nokta, Ann Romney kıyafet seçiminde kırmızı renge üstünlük vermektedir. Sarışın olduğu için bu seçimi yaptığını düşünmekteyim ancak fazlası göz yorabilir bazen :)




   Kasım ayındaki seçimlerden sonra bakalım süper gücün yeni sahibi kim olacak, seçim sonrası yazıda mutlaka bundan bahsedeceğim. :)